Hoe voorkom je verstoppingen
Verstoppingen zijn helaas niet altijd te voorkomen. Er zijn grofweg twee soorten verstoppingen. Allereerst heb je verstoppingen die plotsklaps optreden, bijvoorbeeld doordat er – al dan niet per ongeluk – iets door het toilet is doorgespoeld. Daarnaast heb je echter ook nog de geleidelijk optredende verstopping. Na verloop van tijd kunnen vet en andere vuiligheid zich gaan ophopen en voor een verstopping zorgen. We geven hieronder enkele tips om verstoppingen zo goed als mogelijk te voorkomen.
Spoel geen gekke dingen door
Elk jaar weer worden er duizenden voorwerpen door het toilet gespoeld. We kennen de anekdotes over doorgespoelde goudvissen wel, maar daarnaast worden tal van andere voorwerpen doorgespoeld. Tampons, wattenstaafjes, washandjes; zomaar wat veel voorkomende voorwerpen. Je kunt een verstopping voorkomen door dergelijke voorwerpen gewoonweg niet door te spoelen. Het riool is er niet voor gemaakt en de kans op een verstopping is dus erg groot.
Gebruik niet teveel toiletpapier
Een andere veel voorkomende reden waardoor een toilet verstopt raakt, is doordat men teveel toiletpapier gebruikt. Een overschot aan toiletpapier hoopt zich op en lost niet in het water op – wat normaliter bij toiletpapier wel het geval is. Hierdoor kan het toilet verstopt raken. De oplossing? Gebruik gewoon niet meer toiletpapier dan nodig. En mocht een grote hoeveelheid toiletpapier nodig zijn; trek dan halverwege een keer extra door, zodat het papier goed op kan lossen en geen verstoppingen kan veroorzaken.
Spoel etensresten niet door
Het is soms verleidelijk om nog erg vieze borden in de vaatwasser te zetten; ze worden immers toch wel schoon. De vuiligheid kan echter niet altijd goed weg spoelen, waardoor er een verstopping kan ontstaan. Gooi etensresten daarom altijd in de vuilnisbak om te voorkomen dat alles door de afvoer moet.
Op deze manier houd je de kans op een verstopping zo klein mogelijk. Verstoppingen zijn immers vaak onnodig en dus zonde van de tijd, en vaak ook zonde van het geld.